fbpx
בחרו עמוד

מאת: עידן סימן טוב, בית השקעות אינטראקטיב ישראל

שנת 2021 הייתה שנה מיוחדת שהוגדרה בתור שנה שכללה קניית אג"ח בטריליוני דולרים ע"י הבנק המרכזי האמריקאי, חבילות סיוע שהוענקו לאזרחים בטריליוני דולרים ושוק ההון שהשתולל ואף רשם שיאי כל הזמנים 70 פעמים (!). עם זאת, שנת 2021 הייתה גם שנה מאתגרת שבה האינפלציה רשמה שיאים חסרי תקדים, מניות רבות בשוק ההון למעשה נפלו וכעת יש תכנונים להעלאת ריבית משמעותית בארה"ב ובעולם. בין כל אלה, יש סקטור אחד שצפוי לככב בעתיד, וזהו סקטור הבנקים.

הצפות השווקים בכסף ע"י ממשלת ארה"ב בעקבות מגיפת הקורונה נשענו על הלווים, אך גם הותירו את המוסדות הפיננסיים מוצפים בעודף נזילות, ובכך הכניסו אותם למלכודת נזילות, לפי דו"ח תחזית תעשיית הבנקאות לשנת 2022. בהתאם להערכות, עודפי המזומנים שנוצרו על ידי מאמצי הסיוע וקניות האג"ח הממשלתיות שסופקו על ידי הבנק האמריקאי המרכזי יישארו במאזנם לעתיד הנראה לעין, וישאירו את מרווחי מינוף אשראי הבנקים מתחת לרמות הטרום-מגיפה בשנים הבאות. בתוך סביבת רווחים קשה ונוף תחרותי משתנה, מספר בנקים פועלים לחדש את ההיצע שלהם, בעוד שאחרים רודפים אחר מיזוגים מול אתגרים מרתקים. מיזוגים ורכישות מאפשרים למוסדות הפיננסיות להתאים את רשתות הסניפים שלהם תוך ביצוע השקעות טכנולוגיות הכרחיות המאפשרות תחרות אפקטיבית יותר עם פינטק, כמו הכתבה על חברות פינטק BNPL שפורסמה לפני כחודש במדור מאמרים באתר של אינטראקטיב ישראל.
נתן סטובאל, ראש חטיבת אנליזה ב-S&P Global: "חבילות סיוע בחירום במהלך המגיפה הורידו את סיכון האשראי מהשולחן, אך תרמו ישירות ללחץ מרווחי הבנקים בארה"ב, הבנקים נאלצים להתאים את עצמם ללקוחות המעבירים פעילות עסקית לערוצים דיגיטליים, וכן לתחרות חדשה מצד פינטק וחברות טכנולוגיה גדולות. זה הכניס פרמיה על השגת קנה המידה להשקעה בטכנולוגיה, להתייעל ולהתחרות בצורה יעילה יותר, מה שגרם למספר רב של בנקים לבחון עסקאות טכנולוגיות ופיננסיות".

דגשים עיקריים מהדו"ח כוללים:

  • טריליוני דולרים שהועברו באמצעות חבילות סיוע ממשלתיות הביאו לצמיחת פיקדונות היסטורית בבנקים בארה"ב במהלך המגיפה, בעוד שגידול ההלוואות נותר חלש. הדינמיקה גרמה לעודף נזילות מוערך של 3.72 טריליון דולר להתבסס על מאזני הבנק, נכון ל-30 ביוני 2021, והכספים העודפים צפויים להישאר מעל 2.9 טריליון דולר עד 2023 גם כשההתאוששות הכלכלית צפויה להימשך.
  • על רקע סביבת הכנסות מאתגרת, בנקים נוספים חיפשו דרכים נוספות להשקעה בטכנולוגיה ולהפחתת עלויות, מה שהוביל להגברת פעילות המיזוגים והרכישות. שווי העסקה המצטברת של מיזוגים ורכישות של הבנקים בארה"ב ב-2021 כבר הגיע לרמה הגבוהה ביותר מאז הסאבפריים בשנת 2008, ופעילות עסקית עוצמתית זאת צפויה להימשך גם ב-2022.
  • אימוץ דיגיטלי מוגבר ומאמצי קיצוץ עלויות גרמו לשיא סגירות של 2,414 סניפי בנק בשנת 2020. קצב הסגירות הואץ בשנת 2021, עם סגירות בסך 3,609 סניפים במהלך התקופה של 12 חודשים שהסתיימה ב-31 באוגוסט, 2021. המגמות האלה אמורות להימשך במקביל להגברת פעילות המיזוגים והרכישות, מה שיעודד השקעות טכנולוגיות עתידיות רבות ואיחוד ענפים.
  • שחקניות פינטק גדולות גייסו הון עצום, והוסיפו שירותים פיננסיים נוספים עם פיצ'רים חדשים שמטרתם להגדיל את רשימת לקוחות, ובכך להגדיל את נתח השוק ולהגדיל את הרווחיות. חברות פינטק בארה"ב גייסו כמעט 7.5 מיליארד דולר במימון הון סיכון ברבעון השני של 2021 על פני 194 עסקאות, עלייה של כמעט 70% משנה לשנה.

 

 

שנת 2021 הביאה לשינויים רבים בהעדפות של הצרכנים. סלבריטאים במדיה החברתית עזרו להצמיח מעמד חדש של משקיעים חובבים, שהביאו השקעות סתמיות והפכפכות בעבר כמו מטבעות קריפטוגרפיים, אסימונים לא ניתנים לשינוי, הידועים כ-NFTs, ומניות ממים לשיח מיינסטרים. הדיגיטציה הכללית של הצעות פיננסיות החלה לעורר מעבר הרחק מכרטיסי אשראי מסורתיים לתחומי פינטק, אך גם לתחומים נוספים כמו האקלים הכלכלי. בני דור המילניום נזהרו מכרטיסי אשראי כתוצאה מהמיתון הגדול, מכיוון שהם נוטים להיות בעלי ידע פיננסי יותר, ויש להם חשש להיקלע לאותו חוב בלתי בר-קיימא שהביא למשבר סאבפריים ב-2008.

כתוצאה מכך, בנקים רבים החלו לבצע הערכות מצב, ולתכנן כיצד הם יוכלו להרוויח כתוצאה מהשינויים שעברו הצרכנים בתקופה הקרובה, כאשר נקודות הדגל המוערכות הן:

  • הבנקים הגדולים יתחילו להציע שירותים עבור נכסי קריפטו – יותר מעשור לחייו של ביטקוין, שירותים המספקים אחסון ואבטחה לבעלי מטבעות קריפטוגרפיים עדיין נשלטים כמעט מונופולית על ידי חברות בורסאיות קריפטו כמו קוינבייס (סמבול COIN). ישנן מספר סיבות לכך, כאשר בין היתר זה כי אין שחקנים מוסדיים שהחליטו להיכנס לתחום הזה, ולהציע שירות מסחר קריפטו. שנית, פשוט הייתה יותר מדי אי-ודאות רגולטורית, ולכן שחקנים מוסדיים, בעיקר בנקים, העדיפו להימנע מכך.
    כיום, נפח המסחר המוסדי של קוינבייס מהווה 72% מסך הווליום שלה, לפי הדוח הרבעוני האחרון שלה. פרנסיסקו אוליבה-ולז, שותף בחברת השקעות קריפטו פליינטקסט קפיטל, אמר: "הסוחרים האלה הם ללא ספק כבר לקוחות של הבנקים הגדולים, שכרגע נאלצים לקחת את נכסי הקריפטו שלהם למקום אחר, כלומר לבנקים הגדולים", והוסיף שהם כנראה יעדיפו להחזיק את נכסי הקריפטו שלהם במוסד פיננסי ותיק שבו הם מנהלים את חשבונות הבנק שלהם. פרנסיקו הוסיף: "לגבי רגולציה, (הבנק המרכזי האמריקאי) השקיע את השנה וחצי האחרונות בפרסום מכתבים והבהרות כיצד הבנקים יכולים לשמור ולנהל נכסי קריפטו, זה רק עניין של זמן עד שתסופק מספיק בהירות משפטית כדי לעודד בנקים גדולים לקפוץ פנימה".

 

  • הבנקים יקבלו ביטקוין כביטחון להלוואות – ברגע שנכסי קריפטו יישמרו על ידי בנקים מסורתיים, יהיה הרבה יותר פשוט להשתמש בנכסים אלה כערבון להלוואות. פרנסיסקו אוליבה-ולז אמר: "בעקבות שנת שיא, המשקיעים יושבים על רווחים אדירים, וללא ספק יחפשו דרכים להנזיל כספים מבלי לשלם רווחי הון. הלוואות הן חלק מהמוצרים הרווחיים ביותר לבנקים, וזה יכול לפתוח דלת לשפע של מוצרים, כמו משכנתאות מגובות נכסים, שכן משקיעי קריפטו מחפשים דרכים לגוון את נכסיהם".

 

  • כספים מבוזרים יאומצו במהירות – בלוקצ'יין היה נושא תוסס ביותר בשנת 2021, בעיקר בגלל שזה הטכנולוגיה שעליה מושתת מטבעות קריפטוגרפיים כמו ביטקוין. עם זאת, היישומים שלה חורגים הרבה מעבר לקריפטו, ובשנה הבאה נוכל לצפות להתעניינות גוברת במימון מבוזר, או DeFi, השואב השראה מבלוקצ'יין.
    מימון מבוזר (DeFi) הוא אלטרנטיבה גלובלית למערכת הפיננסית הנוכחית, הבנויה על טכנולוגיית קוד פתוח. מאט וויליאמסון, סגן נשיא לשירותים פיננסיים גלובליים במוביקווידיטי האחראית על שירותים פיננסיים דיגיטליים, אמר: "רוב היכולות מבוססות על היכולת ליצור חבילה שלמה של שירותים פיננסיים מחוץ לגופים רגולטוריים". נכון לעכשיו, לא הרבה ארגונים משקיעים או משתתפים ב-DeFi, אך מדובר בתחום צומח ביותר שצבר עניין רב בעל פוטנציאל חסר תקדים.

 

  • אחריות ESG – יותר ויותר צרכנים מכירים בחשיבות של אחריות סביבתית, חברתית ותאגידית, או בקצרה ESG, כאשר הם בוחרים היכן להשקיע את כספם. למעשה, דו"ח משנת 2021 של חברת דאטה ואנליזה של גרטנר, הנסחרת במדד הדגל S&P 500, מצא כי 85% מהמשקיעים התחשבו בגורמי ESG בהשקעותיהם בשנה שעברה.
    בשנת 2022, המומנטום הזה צפוי להפוך לכוח הנעה עסקי ומשפטי עבור בנקים. ליסה לדבטר, שותפה במשרד עורכי הדין העולמי ריד סמית', אמרה: "אנו מצפים לראות מוצרים ושירותי בנקאות והשקעות מורחבים ברי-קיימא; יוזמות רחבות יותר סביב גיוון, הון והוגנות; וחשיבה חדשנית על נתוני אקלים, חיתום הלוואות ושקיפות".

 

  • עליית תחום ייעוץ פיננסי מקצועי – למרות האינפלציה המשתוללת, מגיפה מתמשכת, סערה פוליטית, צרות בשרשרת האספקה ​​ודו"חות תעסוקה חלשים, השוק תגמל משקיעים רבים בנדיבות. רבים נקטו בגישת "עשה זאת בעצמך" בהשקעות, שהפכה לקלה יותר על ידי שימוש במדיה חברתית, פורומים כמו רדיט ואפליקציות מסחר כגון רובינהוד. עם זאת, השוק לא יכול להחזיק את מסלולו כלפי מעלה לנצח, ומומחים רבים מאמינים שיגיע תיקון משמעותי בשנת 2022. ברוקרים המציעים עמלות נמוכות, אפליקציות מסחר, קרנות וחלקי מניות הפכו את צורת ההשקעות לחופשית ומגוונת, בעוד שהרווח הכולל של מדדי השוק גרם להשקעה להיראות קלה. לפי ההערכות, אם יתרחש תיקון, המשקיעים יגלו הערכה חדשה למומחיות של מנהלי השקעות ומתכננים פיננסיים.

 

 

הבנקים הצפויים לככב ב-2022 

עם המשך המומנטום בעולם הבנקאות וההשקעות, הבנקים מנהלים עשרות טריליוני דולרים ללקוחותיהם, אך למעשה רק חלקם בונים את היסודות לניצול התחומים הבאים הצומחים במהירות יתרה. בין הבנקים הגדולים והמובילים בעולם ניתן למצוא את בנק אוף אמריקה, ג'יי.פי.מורגן, מורגן סטנלי, סיטיגרופ, וולס פארגו, גולדמן זאקס ועוד. שנת 2021 הוכיחה את עצמה בתור שנה יוצאת דופן לבנקים כאשר נכנסו מעל 6 טריליון דולר לנכסים המנוהלים תחתיהם ע"י לקוחות, כאשר לרוב הבנקים סך הנכסים המנוהלים שלהם זינק פי 2 ויותר ב-12 החודשים האחרונים.

בין הבנקים הצפויים לככב ב-2022:

ג'יי.פי.מורגן (JPM) – הבנק האמריקאי הגדול בעולם שמנהל 3.75 טריליון דולר. התאגיד נוסד ב-1871 והמטה ממוקם בניו יורק. ג'יי.פי.מורגן שווה 468 מיליארד דולר, ובשנת 2021 הזניק ב-70% את שורת הרווח שצפוייה לעמוד על כ-50 מיליארד דולר, עלייה מרווח של 29 מיליארד דולר ב-2020. התאגיד ביצע רכישות ענק אסטרטגיות כחלק ממכלול ראייה קדימה, כאשר בין היתר ניתן Nutmeg ב-700 מיליון דולר, ואת OpenInvest בסכום שנחשב סודי תחת חיסיון. בין הסיבות לרכישות הן עקיפת המכסה הרגולטורית על הפקדות דרך רכישת נאטמג וסיפוק דרישת הלקוחות הגוברת באמצעות חשיפה ל-ESG דרך OpenInvest. 

בנק אוף אמריקה (BAC) – הבנק האמריקאי השני בגודלו בעולם שמנהל 3.08 טריליון דולר. הבנק נוסד ב-1784 והמטה שלו בשארלוט, קליפורניה, והוא למעשה אחד הבנקים הוותיקים בעולם. בנק אוף אמריקה שווה 366 מיליארד דולר, ובשנת 2021 הזניק ב-77% את שורת הרווח הצפוייה לעמוד על כ-32 מיליארד דולר, עלייה מ-17.89 מיליארד דולר מ-2020. בנק אוף אמריקה ביצע רכישות אסטרטגיות בתחום תשלומים, כמו רכישת Axia Technologies, שבאמצעותו ניתן לתמוך בארגוני ביו, חברות פארמה ובתי חולים בתשלומים קצה-אל-קצה במעטפת שלמה.

גולדמן זאקס (GS) – בנק אמריקאי ענק המנהל 1.44 טריליון דולר. הבנק נוסד ב-1869 והמטה שלו בניו יורק. גולדמן זאקס שווה 129 טריליון דולר, ובשנת 2021 הזניק בכ-150% את שורת הרווח הצפוייה לעמוד על כ-24 מיליארד דולר, עלייה מ-9.46 מיליארד דולר ב-2020. גולדמן זאקס. בניגוד לרוב המכריע של הבנקים בארה"ב בעולם, גולדמן זאקס מתמקד פחות בהלוואות ויותר בהשקעות, מה שמסביר את הזינוק חסר התקדים ברווחי הבנק ב-2021 עם זינוק עצום בכסף שנכנס לבורסאות, ובכסף שמשקיעים הזרימו לקרנות נאמנות, ומשקיעים פרטיים שהחלו לסחור. גולדמן זאקס ביצע רכישות אסטרטגיות, כאשר בין היתר רכש את NN Group ב-1.6 מיליארד דולר, שהיא חברה מנהלת ענקית שתחתיה יש נכסים מנוהלים בשווי 355 מיליארד דולר. רכישת פלטפורמת ניהול הנכסים תתרום לגולדמן זאקס לנהל נכסים בקנה מידה גדול יותר בעמלות יציבות יותר, מה שיתרום להתרחבות החברה בענף ההשקעות.

מורגן סטנלי (MS) – בנק אמריקאי ענק המנהל 1.19 טריליון דולר. הבנק נוסד ב-1924 והמטה שלו בניו יורק. מה שמיוחד במורגן סטנלי זה שהוא נוסד ע"י הנרי סטורגיס מורגן, שהוא הנכד של ג'ון פיירפונט מורגן שייסד את הבנק ג'יי.פי.מורגן. מורגן סטנלי שווה 179 מיליארד דולר, ושומר על קצב גידול שנתי של 30% ברווחים כאשר ב-2017 הרוויח כ-6 מיליארד דולר, וכעת צפוי לסגור את שנת 2021 ברווח של 14 מיליארד דולר. מורגן סטנלי ביצע רכישות ענק אסטרטגיות, כאשר בין היתר רכש את תאגיד קמעונאות הענק Eaton Vance Institutional ב-6.5 מיליארד דולר ואת ענקית ההשקעות וברוקראז' E*Trade ב-13 מיליארד דולר, ובכך יוכל גם להתחרות, ואף ביתרון, מול ענקיות ההשקעה הפאסיביות כמו בלאקרוק, ואף לצבור תנופה בפעילות הפיננסית הקמעונאית.

 

דירוג הבנקים האמריקאיים הגדולים ביותר לפי סך הנכסים המנוהלים שלהם וכמה כסף נכנס לניהולם ב-12 החודשים האחרונים. מקור – S&P Global

 

לסיכום, ככל שהעולם עובר שינויים קיצוניים יותר, ובהתאם הקהל הרחב משנה את צרכיו והעדפותיו, כך גם הבנקים מסתגלים בהתאם. אם בעבר הבנקים היו תלויים במעל 90% מהכנסותיהם בהלוואות, כיום הבנקים פחות תלויים במרווחי אשראי, ואף פנו לתחומי ההשקעות, מה שהפך אותם לתאגידי ענק עולמיים עם שווי נכסים מנוהל גדול יותר ממדינות שלמות. עם התחומים שפרצו לחיינו, כמו השקעות פאסיביות, השקעות חברתיות ESG, ביזור ובלוקצ'יין, אין ספק שהבנקים הגדולים יסתגלו ויובילו את השינויים שישפיעו לעומק על חיינו.

 

מקורות:

  1. World Finance
  2. S&P Global Market Intelligence's Financial Institutions Research
  3. U.S. News
  4. Yahoo Finance
  5. Gartner

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

18.222.60.144
דילוג לתוכן